Johan's Charleroi Website

Is Charleroi de lelijkste stad ter wereld?

In 2008 was in Nederland een verkiezing wat de lelijkste stad ter wereld is. Ongeveer 2900 mensen brachten hun stem uit. In de top 3 waren mijnsteden die vooral lelijk gevonden werden vanwege de oude industrie, zwarte sneeuw en bleke gezichten... Charleroi werd de lelijkste stad gevonden, Luik werd tweede en op de derde plaats kwam de Russische stad Nikel. In eigen land vond men Almere, Nieuwegein en Den Helder het lelijkst. Nu woon ik zelf in Den Helder, en tja, wat zal ik zeggen... Den Helder heeft toch wel veel bijzondere plekken. Maar Charleroi dat is een ander verhaal. Charleroi is groots en waanzinnig! Bekijk de foto's en oordeel zelf Op bovenstaande menubalk kun je een pagina kiezen.

Het centrum

Het centrum van Charleroi is verdeeld in de Bovenstad (Ville Haute), het gedeelte dat op een heuvel is gebouwd, en de Benedenstad (Ville Basse or Rive Gauche), langs de rivier de Sambre. Een winkelstraat (Rue de la Montagne) verbindt beide delen. In het centrum van Ville Haute is het plein Place Charles II. Dit plein heeft een rotonde waar 9 wegen op uitkomen. Hier is het stadhuis en de kerk Saint-Christoffe.

In 1667 is een kerk gebouwd door de Fransen. In 1723 is de kerk vergroot en opgedragen aan St. Christophe. Alleen de kansel herinnert nog aan het oorpronkelijke gebouw. In 1956 is de kerk gerenoveerd en kreeg de vorm van een basiliek. In 1944, vlak voor de bevrijding, werden 20 mensen die in de kerk gegijzeld werden door de Rexisten (Belgische fascisten)vermoord. De restauratie van de kerk na de oorlog was een emotioneel antwoord op de moordpartij. Het werd een gedenkplaats voor de tragische gebeurtenis en een waarschuwing tegen intolerantie en geweld.

Openingstijden: dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur. Diensten: dagelijk 18.30 uur, Op werkdagen ook om 8.00 uur. Op zondag 10.30 uur.